Hrvatska ne može bolje dok se uništava obrazovni sustav!

Današnjom objavom dokumenata vezanih uz izbor Jasminke Buljan Culej na mjesto voditeljice Ekspertne radne skupine potvrđene su sumnje u netransparentnost i manipuliranje javnosti na koje su brojni akteri upozoravali od prvog dana imenovanja. Od tada je prošlo 248 dana šutnje svih odgovornih, skrivanja dokumenata od javnosti – 248 dana bez preuzimanja  odgovornosti i bez pomaka u Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Građani su 1. lipnja 2017. godine izašli na ulice sa zahtjevima za smjenom Dijane Vican, Jasminke Buljan Culej te Pave Barišića. Upravo njih su smatrali odgovornima za netransparentnost i zaustavljanje reforme obrazovanja, ali nitko nije odgovarao za navedeno.

Premijer Plenković stao je tada uz Pavu Barišića. Nedugo poslije zbog političke trgovine ga je razriješio i prema Barišićevim riječima ponudio mu drugo ministarstvo. Premijer Plenković stao je iza Dijane Vican te izjavio: “uživa moju punu podršku i potporu u svemu što radi.“ Premijer Plenković ju je, isto tako nedugo poslije, smijenio zbog političke trgovine. Premijer Plenković, kao predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva, ne samo da nije razriješio Jasminku Buljan Culej, već ju je promovirao u članicu Posebnog stručnog povjerenstva.

Hrvatska narodna stranka i ministrica Divjak iskoristili su građanski prosvjed kako bi se prikazali “spasiteljima obrazovanja” i onda ušli u koaliciju s HDZ-om. Zapravo su, kako se sada pokazalo, ušli u trgovinu obrazovanjem. Problemi nisu riješeni, a mnogi odgovorni za probleme su nagrađeni novim pozicijama. Nije više pitanje odgovornosti Jasminke Buljan Culej. Ona je, sada je to sasvim izvjesno, svjesno obmanjivala javnost i tvrdila da je Akcijski plan s kojim se prijavila onaj koji je predstavila javnosti. Nije više pitanje odgovornosti Pave Barišića koji je prihvatio biti pijun u političkoj trgovini. Nije više pitanje odgovornosti Dijane Vican koju su branili i koju će po potrebi vratiti.

Sada je pitanje odgovornosti onih koji su štitili netransparentnost, onih koji su pogodovali, onih koji su pristajali na kompromise zbog vlastitih pozicija, onih koji zbog fotelja trguju budućnošću djece, onih koji su ignorirali glas javnosti i onih koji su ga iskoristili.

Ovo je pitanje odgovornosti premijera Plenkovića koji je srčano branio Vican, Buljan Culej i Barišića.

Ovo je pitanje odgovornosti ministrice Divjak koja je pristala na ono protiv čega je prosvjedovala. Od početka je bilo jasno da ministrica samostalno ne upravlja procesima unutar ministarstva za koje je zadužena. Pozivamo ministricu da podnese ostavku i ne pristane kao smokvin list prikrivati postupke koji uništavaju sustav javnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Ovim putem upozoravamo: ovakvi i svi slični postupci uništavaju društvo koje se ne može zaliječiti samo povećanjem BDP-a, ni izgradnjom Pelješkog mosta, ni većim povlačenjem EU fondova. Uništava se povjerenje ljudi da se može uspjeti vlastitim radom, a ne manipulacijama; marljivošću, a ne stranačkim iskaznicama; stručnošću, a ne rođačkim vezama.

Dajte ostavke, ako ne zbog vlastitog obraza, onda zbog učenica i učenika, nastavnica i nastavnika, građanki i građana i pokažite da ova država ima budućnost koju, u pauzama od fokusa na prošlost, tu i tamo spomenete!